Професор Джон Касти

Съвсем наскоро имах възможността да попадна в компания, чийто интереси в областта на социономиката изцяло се припокриваха с моите.Случайно или не(по-скоро задължително), в разговора се намеси името на професор Джон Касти.Признавам си, че не бях твърде подготвена и запозната с творчеството му.Запознах се детайлно с книгата му-"Мууд Метърс" и бих казала, че е задължително четиво както за начинаещи така и за напреднали социономисти.А ето какво ни разказва Ивайло Груев за самият Касти.


Професор Джон Касти защитава своята докторска степен по математика в университета на южна Калифорния през 1970 г. Работи в Rand corporation Санта моника и университета в Аризона преди да стане един от първите членове екипа на Межднародния Институт по Анализ на Приложните Системи (IIASA) във Виена през 1986 г. По-късно заема длъжността професор в Техническия Университет във Виена, където работи върху проблематиката на оперитивните изследвания и системната теория. Едновременно с това, той е член на факултета в института на Санта Фе, Ню Мексико в САЩ, където работи върху приложенито на биологичните метафори и математическото моделиране в икономиката, финансите и движението по пътищата. Всички области в които работи се характеризират с висока степен на комплексност.
През последните години неговото усилие е фокусирано върху новата наука за комплексността. Тя изучава как моделите и поведението от по-високо йерарйично ниво биват повлияванини от структури намиращи се на по-ниско ниво. Тези разработки довеждат до нови разбирания за сложно организирани системи, чието бъдещо развитие е невъзможно да бъде предвидено с прецизност чрез конвенционални методи за анализ.
На конференцията по социономика в Атланта Професор John Casti представи как открития в областта на математиката се допълват към концепцията на социономическата теория.
Едно от основните предимства на социономиката е, че се опира както на точните науки така и на социалните.
Аз от своя страна ще допълня в този материал, как Вълновата теория на Елиът се вписва в концепциите на науката за комплексността и социономиката.
Вълновата теория на Елиът предлага визуален контакт между анализатора и комплексните взаимодействия между пазарните участници формиращи обществените настроения.
Традиционните науки от десетилетия, се опитват да предложат методи за тяхното прогнозиране. Поради абстрактният характер, както на настроенията, така и на използваните подходи, не са много хората, които успяват да доловят логиката в поведението на финансовите пазари. Рано или късно на всеки му става ясно, че дори и най-сложните математически формули не са достатъчни, за да разгадаем посоката на бъдещия тренд. Причината е, че нито една от познатите формули не е приспособена да съдържа в себе си важния показател наречен ОБЩЕСТВЕНИ НАСТРОЕНИЯ.
Техническият анализ със своя инстументариум, ни позволява да проследим как се развиват трендовете на този фактор без да ни разкрива предварително нивата, около които да очакваме реверсия. Вълновата теория е нагледния метод, даващ ориентация за мястото на евентуалния обрат. Работейки със съвкупност от алтернативни сценарии вълновият анализатор наблюдава върху графиката как стгруктурите от ниските и високите йерархични нива на пазарните графики си взаимодействат. По този начин невидимите връзки спират да бъдат абстрактни и могат да бъдат осмислени много по-лесно от компетентните анализатори. Например когато установим, че на голяма средна и малка времева рамка има завършени петици вълни е лесно да предвидим, че предстои преобръщане на тренд не от малък, не от среден, а от голям порядък.
Ако се ограничим с изследване само на голямата графика, окото ни ще забелязва, че досегашния тренд е близо до историческа обратна точка, но няма да можем да преценим дали остават месеци или години докато тренда приключи. Когато обърнем внимание само на малките графики ще доловим, че края на съответния тренд е близо, но ще бъде невъзможно да разберем дали реверсията ще бъде краткорсрочна или ще продължи с години.
Ивайло Груев
http://home-traders.eu/john-cast.html 

Comments