Астрология и фананси

Понеделник сутрин.Тръгнали сте към работното си място и задължително условие да стигнете поне леко разсънен там е покупката на убодряваща напитка и вестник. Прелиствате набързо политическите и  финансовите страници и стигате до най-важната за този час- хороскопът ви. Да, важно е да го прегледате, за да ви тръгне успешно седмицата. Признавам си, че до скоро моите познания по астрология се простираха именно до там- до прочитането на хороскопа ми. За мое щастие социалните мрежи свършиха своята работата и ме запознаха с човек, който свързва  астрологията с финансовите пазари. Сигурно вече се чудите какво общо имат те. Отговорите дава Владимир Комаров.

Ц. Йорданова: От кога датира интересът ти към астрологията?
В. Комаров: От 1993-1994, тогава бях на 16-17 години. Първо се интересувах от интерпретацията на персоналния хороскоп, прогностика и синастрия ( партньорска астрология ), но последната по начина, по който се третира обикновено, е едно голямо недоразумение. Последните няколко години (от около 2005) насам се заинтересувах по-сериозно и от хорарна и елективна астрология, а от 2010 насам - финансова астрология.

Ц. Йорданова: Какво свързва финансовите пазари и астрологията?
В. Комаров: ВРЕМЕТО е ключът.
Животът на всеки финансов инструмент е промяна на цената с времето.
От друга страна един планетарен цикъл е феномен, който се разгъва също във времето. Особеност е, че движението тук е от 0° до 360°, докато цената се движи от 0 до ценови нива, които често са отвъд 360 единици.
Това, което трябва да се направи, ползвайки времето като обща скала, е да се намери начин планетарното движение от 0° до 360° да бъде изразено в ценови нива, така че да бъде нанесено върху графиката на цената. Направено е и ще се върна към това малко по-късно.
Разбира се, въпросът е защо изобщо се налага да го правим?
Всеки астролог знае, че астрологичните цикли са като огромен космически часовник, който ОТРАЗЯВА ( не предизвиква ) какво се случва с обществото, промяната на социалните настроения и всички събития като СЛЕДСТВИЕ от това.
Всеки вълнов анализатор ( EWT ) и всеки запознат със социономиката знае, че промяната на цената на съответния финансов инструмент е функция на промяната на обществените настроения в частност на инвеститорите и трейдърите, които стоят зад финансовите пазари.
Тъй като астрологичните цикли са изчислими, можем да ги ползваме като прогностичен елемент КОГА обществените настроения ще се променят и ако добавим и целия арсенал на техническия и вълновия анализ, за да изберем преференциален сценарий за посоката на промяната.. ето, това вече ни помага да имаме по-адекватен анализ на случващото се. И евентуално да бъдем успешни трейдъри. Казвам евентуално, защото само добър анализ не е достатъчно условие. 

 Ц. Йорданова: За много хора движението на финансовите пазари е хаотично. До колко пазарите се поддават на прогнозиране?
 В. Комаров: Ако нещо се случва "по случайност" значи, че не е ясно коя е причината, която стои зад него. Което не значи, че такава няма. Когато една система изглежда "хаотична", очевидно говорим за наистина сложна система, чийто ред и модел не разпознаваме. Което не значи, че такива няма.
Изследователи на финансовите пазари като Ган и Елиът са отделили много години за наблюдение на последните и в крайна сметка са открили ред зад привидния хаос. Не мисля, че финансовите пазари имат хаотично движение, дори и при малкото опит, който имам към момента с материята. Ето един пример:
Без да навлизам в подробности, да кажем, че вече сме трансформирали положението на даден астрологичен сигнификатор в ценови нива. Нека да е Нептун, заради неговата връзка с финансов инструмент като петрола. Помните пролетта бума в цената на синьото злато ПОКРАЙ - уж заради, но по-точно е да се каже "заедно с" или покрай - проблемите в Близкия Изток. Чуваше се, че цената ще отиде до 120$, 130$, че и нагоре за барел. Но цената спря преди 115$ за барел - в Близкия Изток все още имаше и има проблеми - и след това за кратко време се върна до нива под 100$ за барел, като не задържа под 91$.
Обяснението на финансовата астрология е, че положението на Нептун от май до юли, се трансформира в ( поне ) две ценови нива- едното е 115$, а другото - 91$. Това са едни изчислими линии едната, от които играе ролята на съпротива за поскъпване, а другата - подкрепа срещу поевтиняването.
За разлика обаче от технически индикатори като пълзящите средни ( МА, moving averages ), които са функция на цената и като такива не могат да бъдат изчислени предварително без налични ценови данни, то тези планетарни линии на подкрепа и съпротива могат да бъдат изчислени назад в миналото и напред в бъдещето без проблем. Например тази Neptun PSRL     ( Planetary Support & Resistance Line of Neptun ) май 2012 ще се е преместила към 117$ и 93$ и ако цената на синьото злато по това време е някъде в този ценови канал това ще е полезна информация, която може да ни помогне да съзрем ред зад привидния хаос.

Ц. Йорданова: Би ли обяснил накратко какви са основните инструменти, с които боравиш при изготвянето на един анализ?
В. Комаров: Единият инструмент, който изследвам в момента са тези PSRL, тъй като в много случаи се доказаха като ефективен прогностичен инструмент. За тях знам от автори като Jeanne Long и са дело - вероятно - на Ган.
Освен тях обаче астрологията има богат арсенал от различни прогностични елементи. Планетарни цикли – например, вижте цикъла Меркурий-Плутон и Слънце-Плутон в контекста на живота на златото; лунни фази; затъмнения и т.н.
Има огромно поле за изследване.

Ц. Йорданова: Разработил си собствен сайт. Какви възможности предлага той?
 В. Комаров: Ако става дума за http://www.myastrodata.com​/  към момента за съжаление почти никакви. Проблемът е отново времето. Идеята е от много отдавна, но есента на 2008 започнах да работя по въпроса. Пролетта на 2009 имах възможност - бях пет месеца безработен - да поработя няколко месеца над проекта и на 24 юни 2009 сайтът стартира. Оттогава насам обаче не съм направил почти нищо съществено. Сайтът трупа пасивно потребителска база данни, към момента около 3 800 - 3 900 потребители, които след безплатна регистрация могат да видят изчислен хороскопа си и има един платен модул, който начева интерпретацията на хороскопа им. Но всичко е още много неразработено. Идеята е за социална мрежа-  портал, който да дава всичко, което се сетиш на потребителите си във връзка с астрологията. С тези темпове ще са ми нужни сигурно 10 години, докато го направя. Но ще го направя :)
 

Comments

  1. чесно да си призная никога не съм си представяла, че астрологията дава едно рамо на техническия анализ, при прогнозирането.Определено интересна информациям и бих се радвала, ако го видя в действие.

    ReplyDelete
  2. харесва ми и мисля, че има хляб в тази идея, защото ако изходим от движещите живота ни емоции,които се влияят от околната среда и положението на планетите, изригвания на слънцето, магнитни бури и много други, то тогава това определено е начин да прогнозираш пазара, чийто двигател са иманно нашите емоции

    ReplyDelete

Post a Comment